Besparen op energie

Als je niet veel te besteden hebt, ben je waarschijnlijk bezorgd over je energierekening. Ik hoor dat mensen met een variabel contract, soms het dubbele moeten betalen. Je kunt wel veel doen om geld te besparen op de energierekening.

  1. Wees er bewust van dat het erg duur is om gas te gebruiken.
  2. Verwarm geen vertrekken waar je niet of weinig bent.
  3. Minder grote investeringen kunnen ook al enorm veel verschil maken. Maak kieren dicht bij ramen en deuren, plak radiatorfolie achter de cv, doe gordijnen ’s avonds dicht, water besparende douchekop. Je kan ook een tochtslang neerleggen.
  4. Kleed op de vloer. Onze vloer kan niet geïsoleerd worden. We hebben veel kou vanonder het huis. Daarom hebben we een kleed onder de zithoek en onder de eethoek. Dit houdt veel kou tegen.
  5. Zet de thermostaat lager en zet de cv een uur voor het naar bed gaan op de nachtstand.
  6. Dikke trui, huispak, pantoffels en met een heerlijk kleedje op de bank, zijn ook oplossingen om de kachel minder hoog te hebben.
  7. Gebruik een douche-zandloper of timer. Onder de douche heb je geen benul van de tijd. Je kunt hierdoor lang onder de douche staan en dus veel gas en water verbruiken. Een zandloper kun je op je douchewand of op de cabine plakken met een zuignap. Ik lees wel veel slechte reviews. Wat je ook kan doen is een kookwekkertje neerzetten. Deze zijn voor een paar euro over te koop. Onderaan extra informatie hierover.
  8. Maak je kinderen bewust en geef het goede voorbeeld. Je kunt met ze praten over het milieu en de kosten van energie. Beloon ze voor een verandering in gedrag, tav energiegebruik. Denk hierbij aan deuren sluiten, korter douchen, kraan uit tijdens tandenpoetsen.
  9. Vervang lampen, als ze stuk zijn, door LED verlichting.
  10. Was met een volle machine, en op een eco programma of op lagere temperaturen.

Extra informatie over de douche timer

Met een timer bespaar je eenvoudig op jouw gasverbruik.Zo kun je elke douchebeurt besparen op je warmwater- en gasverbruik. Een gemiddelde douchebeurt (8,5 minuut) kost ongeveer 0,3 m3 gas. Met de zandloper breng je de tijd onder de douche makkelijk terug naar 5 minuten. Hiermee bespaart een gemiddeld huishouden tot 20.000 liter warm water en 80 m3 gas per jaar. Dit komt neer op een besparing van ongeveer € 80 per jaar (prijspeil 2019). Deze info komt van Vattenfall. De link staat hieronder:

https://www.vattenfall.nl/kennis/douchetimer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: