Bespaartips

Als je niet veel te besteden hebt, ben je waarschijnlijk bezorgd over je energierekening. Ik hoor dat mensen met een variabel contract, soms het dubbele moeten betalen. Je kunt wel veel doen om geld te besparen op de energierekening.

Het mooie van deze besparingen is dat ze goed voor de portemonnee en voor het milieu zijn. Hier komt mijn top 10

  1. Wees er bewust van dat het erg duur is om gas te gebruiken.
  2. Verwarm geen vertrekken waar je niet of weinig bent.
  3. Minder grote investeringen kunnen ook al enorm veel verschil maken. Maak kieren dicht bij ramen en deuren, plak radiatorfolie achter de cv, doe gordijnen ’s avonds dicht, en gebruik een water besparende douchekop. Je kan ook een tochtslang neerleggen.
  4. Kleed op de vloer. Onze vloer kan niet geïsoleerd worden. We hebben veel kou vanonder het huis. Daarom hebben we een kleed onder de zithoek en onder de eethoek. Dit houdt veel kou tegen.
  5. Zet de thermostaat lager en zet de cv een uur voor het naar bed gaan op de nachtstand.
  6. Dikke trui, huispak, pantoffels en met een heerlijk kleedje op de bank, zijn ook oplossingen om de kachel minder hoog te hebben.
  7. Gebruik een douche-zandloper of timer. Onder de douche heb je geen benul van de tijd. Je kunt hierdoor lang onder de douche staan en dus veel gas en water verbruiken. Een zandloper kun je op je douchewand of op de cabine plakken met een zuignap. Ik lees wel veel slechte reviews. Dus lees jezelf ff goed in. Wat je ook kan doen is je mobiel gebruiken of een kookwekkertje neerzetten. Deze zijn voor een paar euro overal te koop. Onderaan extra informatie over kosten van het douchen.
  8. Maak je kinderen bewust en geef het goede voorbeeld. Je kunt met ze praten over het milieu en de kosten van energie. Beloon ze voor een verandering in gedrag, tav energiegebruik. Denk hierbij aan deuren sluiten, korter douchen, kraan uit tijdens tandenpoetsen.
  9. Vervang lampen, als ze stuk zijn, door LED verlichting. Doe de lichten uit in ruimtes waar je niet bent.
  10. Was met een volle machine en op een eco programma, of op lagere temperaturen. Dit spaart energie. Gebruik de droger om die reden ook zo weinig mogelijk. Als je in een gebied woont met hard water, kun je in plaats van wasverzachter azijn toevoegen. Dit maakt de was zacht en houdt je machine kalkvrij. Misschien goed om even te vermelden dat je was er niet zuur van gaat ruiken.

Wat kost een douchebeurt ? *

Douche 0,47 euro / Bad 0,96 euro

Een douchebeurt kost gemiddeld 65 liter warm water (bij 9 minuten douchen), een bad 120 liter warm water per keer.

Tip: Met vijf minuten douchen in plaats van de gemiddelde douchetijd van 9 minuten bespaart een gemiddeld huishouden op jaarbasis ruim 15.000 liter warm water en 60 m3 gas (samen € 94,- prijspeil 2022).

Tip: Met een waterbesparende douchekop bespaart een gemiddeld huishouden (2,2 personen) jaarlijks 7.500 liter warm water en bijna 45 m3 gas (samen € 66,- prijspeil 2022).

* Info: https://www.nibud.nl/consumenten/wassen-douchen-en-bad/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: