Tips tegen voedselverspilling

Hoeveel verspillen we eigenlijk?

Nederlanders verspillen thuis gemiddeld 34 kilo eten per persoon per jaar aan vast voedsel. Vooral bij brood, zuivel, groente, fruit en aardappelen is veel winst te behalen. Door geen voedsel te verspillen kun je bovendien zo’n € 120,- per persoon per jaar besparen, volgens het Voedingscentrum.

Ik was gewend om grote pannen eten te koken. Als er niet genoeg over was voor het hele gezin om nog eens van te eten, schoof ik het restje gewoon in de vuilnisemmer. Ook overkwam het me geregeld dat eten over datum was, of te lang in de koelkast had gestaan, waardoor het niet goed meer was. Ook brood bleef wel eens liggen totdat het te droog was of er schimmel op kwam.

Gelukkig is dat verleden tijd! Er wordt nog wel eens iets weggegooid, maar dat gebeurd nu veel minder vaak. Een hele vooruitgang, want eerlijk is eerlijk, weggooien van goed eten is zonde. Hoe kun je zelf voedselverspilling beperken? Dit kun je er tegen doen.

Koop niet te veel

Alles begint met een strakke planning, dus ook met bewust boodschappen doen. Je kunt bijvoorbeeld, een menu maken voor de hele week. Je kijkt eerst wat er nog in de koelkast ligt en wat op moet. Dit verwerk je in een gerecht, of kun je invriezen voor een andere keer.

Dan kijk je per maaltijd wat je daar nog voor in huis moet halen. Hou ook de aanbiedingen in de gaten van de boodschappen die je toch al van plan was om te kopen. Je kunt dan heel gericht naar de winkel om deze dingen te kopen. Koop dus alleen wat je nodig hebt.

Gebruik alles en wees creatief

Deze week heb ik bijvoorbeeld nasi, aardappelen, groente en vlees/vega, en macaroni op het menu. Ik koop hiervoor een dikke spitskool en kook hier drie keer van. Een kwart gaat door de macaroni, een kwart gaat door de nasi en de laatste helft roerbakken of koken we bij de aardappels. Hier kook ik ook een dubbele portie van. Een keer gekookt met groente en vega/vlees en later in de week bakken we ze op bij de rauwkost, bijvoorbeeld. Dit werkt ook goed met wortels. Een keer in de rauwkostsalade, een keer gewoon gekookt bij de aardappels en een keer ergens doorheen.

Als ik gekookte wortels, sperziebonen of mais overhoud, dan bewaar ik dat in een bakje, en gebruik het in een ander gerecht weer als extra groente. Het kan bijvoorbeeld heel goed bij een “prutje” met rijst. Zo probeer ik creatief te zijn.

Rijp fruit

Als je er even niet op let, heb je opeens een tros overrijpe bananen, of de hele bak kiwi’s is tegelijk rijp. Waar moet je dat nou laten? Daarom is het verstandig om af en toe je fruit te controleren op rijpheid. Dan kun je er nog iets lekker van maken, zoals een smoothie. Wij kopen elke week een tros bananen en zoeken dan een paar gele en groene exemplaren uit. Dan voorkom je dat alles tegelijk rijp is. Misschien is dat een tip.

Verwerk eens ouder/rijper fruit in een smoothie of taart/appelmoes/of iets dergelijks. Hieronder een aardbeien-yoghurt smoothie. Lekker en gezond. Zo kun je kinderen ook ongemerkt meer fruit laten eten.

Bewaren op de beste plaats

Door verse producten te bewaren op de plaats waar ze het langst vers blijven, gooi je ook minder weg. Hieronder zie je een klein lijstje. Als je nog een aanvulling hebt, mag je die delen. Graag zelfs!!

  • Aardappelen bewaar je het beste in de kelder, koel en donker.
  • Wortels en bieten in de koelkast, of in kistje vochtig zand
  • Uien op een droge, koele donkere plek
  • Appels in de koelkast
  • Bananen op een donkere plek, maar niet te koud
  • Tomaten buiten de koelkast, anders verliezen ze smaak
  • Komkommer niet in de koelkast
  • Sla kun je met het “voetje” in een bakje water zetten, in de koelkast, dan blijft het langer vers
  • Hele kolen bewaar ik in de kelder, na het aansnijden in koelkast
  • Verse groente kan verder allemaal wel in de groente la van de koelkast

Brood in de vriezer

We kopen drie broden tegelijk bij de Albert Heijn in de bonus, en daar gaat tweeënhalf brood van in de vriezer. We laten het gewoon even ontdooien of stoppen het in de broodrooster. Zo gooien we helemaal geen brood weg. Sorry eendjes.

Kliekjesdag of ook porties invriezen

Lang leve de bakjes van de chinees. Perfect voor het invriezen van overgebleven maaltijden. In de grootste bakken doe ik tweepersoons porties, en in de kleinere bakken, voor een persoon. Mijn ervaring is dat je porties nasi, bami, couscous, chili con carne, stamppot, pasta saus en curry zonder te grote verschillen in smaak en structuur kunt invriezen.

Wanneer eet je een vriezermaaltijd? Als we weten dat we laat thuis zijn en het druk hebben op die dag, halen we ’s morgens de bakjes al uit de vriezer. Best fijn om een dag niet te koken. Lekker makkelijk, en ook nog eens zuinig.

Neee, niet weggooien!!!

Nog een voorbeeld uit de praktijk. Het laatste stuk van de kaas is droog en hard, maar ik zou het zeker bewaren. Als je het raspt, kun je het bijvoorbeeld over de macaroni, lasagne of pizza gebruiken.

Hoe ga jij voedselverspilling tegen? Tips zijn zeer welkom. Ik ben benieuwd naar je reactie.

Groetjes Margriet

Meer tips?

https://handopdeknip.com/2022/11/28/meer-tips-tegen-voedselverspilling/

https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/voedselverspilling.aspx

afbeelding: https://www.wur.nl/nl/artikel/Minder-eten-weggooien.htm

Eén reactie op “Tips tegen voedselverspilling”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: