Verkooptactiek in mijn supermarkt

Lees en huiver!

Zodra je een supermarkt binnen stapt, heb je te maken met goed uitgedachte verkooptechnieken. Ik heb dit artikel geschreven zodat jij en ik sterker in onze schoenen zullen staan tegen deze vorm van verleiding.

Direct bij binnenkomst begint de manipulatie al. Je komt door het poortje dat zo is ingesteld dat het je tempo verlaagd. De muziek is daar ook op aangepast. Alles met het doel om jou zo lang mogelijk in de winkel te houden. Hoe langer in de winkel, hoe meer je aanschaft. Is het je wel eens opgevallen dat er helemaal geen klokken in winkels hangen? Allemaal tactiek.

Groente en fruit afdeling

Bij de meeste supermarkten waar ik boodschappen doe, kom je binnen op de versafdeling met groente en fruit, dit staat voor gezond. Deze producten worden los aangeboden in kratten of bakken. Dit wordt gedaan om een marktgevoel te creëren, dat we weer associëren met goedkoop. We hebben nu groente en fruit in onze kar en het gevoel dat we goed bezig zijn. Gezond en goedkoop. Je zult het nu eerder “oké” vinden dat je ook iets minder gezonds of extra’s meeneemt.

Meer verleiding

Je moet soms de hele winkel door voor een paar kleine boodschapjes. Je raadt het al…zo blijf je langer in de winkel. Zo lang jij in de winkel bent, doen ze er alles aan om je meer te verkopen dan je nodig hebt. Ik heb mezelf vaak horen zeggen:” Ik kwam alleen voor een paar dingetjes, maar kom met een tas vol thuis”. Mensen, laat je niet verleiden!

Al je zintuigen doen mee

Op al je zintuigen wordt ingespeeld. Je tempo wordt verlaagd, je gevoel wordt beïnvloed, je neus wordt geprikkeld door de geur van gebraden kip of gebakken brood. Je kent het wel, mmm heerlijk. Vaak is dit niet eens echt van het brood of de kip. Ook gebruiken ze kleuren om je te bespelen. Rood trekt de aandacht, geel geeft je een positieve “vibe” en maakt je blij.

Onze kleintjes worden zelfs ingezet. Wist je dat aantrekkelijke koekjes en snoepjes met superhelden erop afgebeeld voor kinderen, op hun ooghoogte liggen? Zo kunnen ze het goed zien. Vervolgens zullen ze met die koekjes weer bij jou komen. Aan onze kleine consumentjes kan ook geld verdiend worden. Geraffineerd toch?

Kassakoopjes

Het overkwam mij vandaag nog. Daar sta je in de supermarkt om je melk af te rekenen, en dan liggen er lekkere koeken bij de kassa. Oh, lekker. Zin in!! Heb je de hele tijd elke verleiding weerstaan, en dan krijg je de beruchte kassakoopjes. Je staat in de rij en de koeken kijken je aan. Ze zeggen nog net niet: “Neem me mee!!!”. Ik heb geen koekjes nodig, maar overweeg toch om de gangmakers op de band te leggen. Dus pas op bij de kassa. Het venijn zit soms in de staart.

Ken je zwakte

Volgens mij heeft iedereen wel een guilty pleasure. Iets dat je haast niet kunt weerstaan omdat je het zo lekker vindt. Ik heb dat met kaasjes, en dipsausjes, chips en nootjes. Ga niet met lekkere trek naar de winkel. Levensgevaarlijk voor de portemonnee.

Aanbiedingen

Sinds ik bezig ben met deze blog, ben ik er op gaan letten. Natuurlijk heb je ook aanbiedingen op de vlees en vers afdeling, maar de meeste aanbiedingen zijn van de A-merken. Denk maar aan de wasmiddelen, schoonmaakproducten, Knorr, Maggi, Bolletje en Always. Sommige producten wil je graag van een bepaald merk, maar betaal je dan voor een beter product? of betaal je voor een merk? De aanbieding van een A-merk is meestal duurder dan de “gewone” prijs van een huismerk of B-merk. Trouwens, er zijn veel B-merken waar exact hetzelfde in zit als het duurdere A -merk.

Lees geen folders

Waarom niet? hoor ik je denken. Als je folders leest ga je op zoek naar dingen die je niet nodig hebt. Je hebt het idee dat het een koopje is en wilt de aanbieding niet missen. Je kweekt een behoefte, en dat kost geld. Er staan natuurlijk ook aanbiedingen in die WEL voordelig zijn, omdat je die echt nodig hebt. Dit kun je oplossen door gericht op aanbiedingen te zoeken van het artikel.

Maak onderscheid

Er is voor mij een groot verschil tussen “nodig hebben” en “graag willen”. De melk van vanmorgen had ik nodig en de koeken zou ik graag willen. Ik kan voor niemand bepalen wat er in je boodschappenmandje belandt, maar de “zou ik graag willen boodschappen”, kosten een hoop extra geld. Tegenwoordig heb ik de hand op de knip en kopen wij voor het weekend allerlei lekkere dingen, maar door de weeks houden we het bij wat er nodig is. Tuurlijk krijg je hier ook een koekje bij de thee en is er heus wel wat te snaaien in de avond.

Laat je niet verleiden

  • Ga met een lijstje naar de winkel, en hou je daaraan
  • Zorg dat je geen trek hebt als je naar de winkel gaat
  • Koop boodschappen voor meerdere dagen
  • Kijk naar de kilo prijzen
  • Goedkoopste producten staan vaak niet op ooghoogte
  • Wees je er bewust van dat je wordt verleidt tot aankopen

Laat je niet verleiden, hou je hand op de knip

Liefs, Margriet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: