DIY kruiden drogen en thee maken

Heerlijk recept voor kruiden thee

Grote oogst

Vorig jaar hadden we een grote oogst verse kruiden. Meer dan we op konden. Hopelijk komt er dit seizoen ook weer een mooie opbrengst van onze eigen kruiden. Zo jammer dat we het alleen in de zomer en herfst maanden kunnen gebruiken. Ja, er gaan wel dingen in de vriezer, maar we maken er niet optimaal gebruik van. Dit jaar wil ik het anders doen, en ga de kruiden proberen te drogen.

Mijn nieuwe speelgoedje

Hoe werkt dat nou eigenlijk? Kruiden drogen? Je kunt dat in de oven doen, of op de kop in een droge, kamer hangen en aan de lucht drogen. Ik heb mezelf verwend met een apparaat dat ik al een tijdje graag wou hebben. Een droogmachine. Gekocht bij de LIDL voor 29 euro en ik ben er vreselijk nieuwsgierig naar hoe dit gaat uitpakken.

De kruiden die ik op de tuin ga kweken zijn:

 • Dille
 • Koriander
 • Peterselie (nog een oude plant die gaat doorschieten)
 • Snijselderij
 • Munt
 • Citroenmelisse (tweedejaars plant op de tuin)
 • Oregano
 • Lavas, ook wel maggiplant genoemd, staat op de tuin
 • Bieslook
 • Rozemarijn
 • Salie

Mijn bedoeling is om zelf ook mengsels te maken voor in Italiaanse gerechten, voor in de kruidenboter en om thee van te maken.

Als de natuur zijn werk gaat doen, begin ik vast met potjes sparen. De overgebleven kruiden ga ik alvast drogen in droogapparaat. Zo leuk om dit te doen!! Ben er helemaal blij van.

Hierboven zie je de peterselie die de winter heeft overleefd en dit jaar doorgaat schieten. Voor die tijd heb ik het geoogst, gewassen en zoveel mogelijk vocht er van verwijderd.

Het apparaat is van het merk Silvercrest@. Je hebt vijf platte roosters, waar je de peterselie goed over verdeeld. Je legt het er op met takjes en al. Het apparaat kan nu aan, en doet zijn werk.

Droogtijd

Peterselie had volgens de handleiding, een droogtijd van twee a drie uur. Helaas, het werd niet droog. Ook niet na 5 uur. Wat bleek nou? Ik had de temperatuur te laag staan. Dommmmm!!! Nadat ik dat had aangepast, was het zomaar droog.

Verder verwerken

De takjes zijn nu helemaal droog en verpulveren makkelijk. Nu kun je alles van de takjes afritsen en in een potje doen. Het ruikt heerlijk sterk naar peterselie. Wel echt een verschil met de potjes uit de winkel. Deze, zelfgekweekte en gedroogde peterselie, blijft nu zeker een jaar bruikbaar. Je moet het wel donker bewaren. Super enthousiast over het resultaat. De lavas is nu aan de beurt. Erg leuk!!

Lavas

Op onze moestuin staat een knoeperd van een lavas, ook wel maggiplant genoemd. Eerlijk gezegd wist ik niet wat ik er mee moest. Elke jaar komt hij weer terug en is niet uit te roeien. Nu heb ik het gedroogd en ben razend enthousiast. Wat is dat een lekker kruid. Nu het gedroogd is, kun je het verpulveren in je maaltijd. Het smaakt heel hartig en het schijnt dat je, door het gebruik van lavas, minder zout hoeft te gebruiken. Kortom: een mooie ontdekking.

Kruidenthee

Deze heerlijke kruidenthee heb ik eigenlijk een beetje per toeval ontdekt. We hadden nog een flinke struik citroenmelisse op ons veldje staan. Dit had de winter overleefd. Door het enthousiasme over mijn nieuwe voedseldroger, besloot ik om daar eens een batch van te drogen.

Deze thee bestaat voor het grootste gedeelte uit gedroogde citroenmelisse, een kwart munt, wat brandnetel, gember en bio citroenschilletjes. Allemaal zelf gedroogd. Trots op het mooie en lekkere resultaat.

Wie heeft een lekker recept voor kruidenthee?

Groetjes Margriet

2 reacties op “DIY kruiden drogen en thee maken”

  • Hoi Jaqueline, wat leuk om te horen dat je mijn bericht leuk vindt om te lezen. Het ging inderdaad eerst helemaal niet goed met het drogen, maar het is gelukt😉Volgend jaar wil ik veel meer kruiden en bloemen drogen. Heb jij misschien nog leuke ideeën of tips?
   groetjes Margriet

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: