Zorgverzekering

Goede zorg voor jou

Tot 1 januari kun je nog overstappen naar een andere zorgverzekering. Na die datum hou je de verzekering die je nu hebt voor het hele volgende jaar, maar je gaat wel meer betalen. Of het gunstig is om over te stappen hangt van verschillende factoren af.

Als je een operatie moet ondergaan, of als je chronisch ziek bent en afhankelijk bent van medische specialisten en medicatie, of zoals ik vorig jaar in een onzekere tijd zat met mijn gezondheid, is het beter om het kleinste eigen risico te nemen. In dit soort gevallen kan dat ook uit en is het de verstandigste keuze.

Kun je een klein risico dragen?

Als je niet denkt dat je zorg nodig hebt buiten de basiszorg om, en je hebt de financiële ruimte om een risico van 260 euro per jaar te lopen. Dan zou je kunnen kiezen voor een hoog eigen risico. In Nederland is dat 885 euro. Ik ben geen deskundige op dit gebied, dus laat je goed informeren en kies zelf waar je je goed bij voelt.

Vergelijkingssites

Op verschillende vergelijkingssites kun je de beste verzekering vinden voor jou. Je hebt bijvoorbeeld Independer, Zorgkiezer en ook Zorgvergelijker. Je vult je gewenste eigen risico in en eventuele aanvullende verzekeringen en er komt een geschikte maatschappij uitrollen. Check wel altijd even hoe het zit met vrije keuze voor ziekenhuizen en specialisten en of jouw specifieke behandeling wel wordt vergoed. Het is bijvoorbeeld niet handig als je een ziekenhuis in de buurt hebt zitten, maar je moet 50 kilometer verder op omdat je zorgverzekering daar geen contract mee heeft.

Mijn geval

Mijn zorgverzekering loopt bij de Friesland. Vorig jaar betaalde ik per maand 163 euro. Het eigen risico stond zo laag mogelijk en ik had een aanvullende tandverzekering. Komend jaar gaat mijn eigen risico naar maximaal, dit is 885 euro, maar hou ik wel een aanvullende tandverzekering. Verder neem ik geen aanvullende verzekeringen.

Er wordt veel uit de basisverzekering betaald, en de eerste 385 euro komen sowieso voor je eigen rekening. Wat er dan over blijft is een gat tussen de 385 en 885, van 500 euro waarvoor je je kunt verzekeren. Bij een laag eigen risico betaal je meer premie. In mijn geval zou dat 12×20=240 euro per jaar zijn. Dit betaal je boven die eerste 385 euro op. (385 eigen risico+ 240 extra premie voor laag eigen risico=625 euro per jaar. Dan is het risico dat je neemt 260 euro. Als je waarschijnlijk het komende jaar geen zorg nodig denkt te hebben en dat bedrag van 260 euro kunt opvangen, zou ik mijn eigen risico hoog zetten. Ik heb het afgelopen jaar wel opgemaakt, maar daarvoor nog nooit, en wel altijd betaald. Je hebt nog twee dagen om te switchen.

Tip: zet het verschil/besparing apart in een spaarpotje, bijvoorbeeld via een bankapp. Als je dit samen doet met je partner, bouw je snel een potje op om eventuele eigen risico te kunnen bekostigen.

Ik wens iedereen een gezond 2023

Liefs, Margriet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: