
Loonstijging in januari
In 2022 hebben we een jaar gehad waarin de inflatie en het koopkrachtverlies een grote impact heeft gehad voor de lagere en middeninkomens. De gemiddelde (CPI) consumentenprijsindex inflatie over 2022, komt uit op 10,03%, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het jaar 2022 gaat de boeken in als het recordjaar voor koopkrachtverlies van huishoudens. Nooit eerder gingen Nederlanders er zoveel op achteruit, volgens het CBS.
Inflatiecompensatie
Gelukkig komen er vanuit de overheid wel een aantal maatregelen waardoor ons verlies aan koopkracht iets wordt gecompenseerd. Dit zal gebeuren door twee fiscale voordelen, waardoor we vanaf januari iets meer op de loonstrook hebben staan.
- Lagere inkomstenbelasting tarieven in de eerste schijf. Dit gaat van 37, 03 % vorig jaar, naar 36, 93% in 2023
- Hogere arbeidskorting, Dit is het bedrag waar werkenden , die belastingaangifte doen, in Nederland recht op hebben. Je krijgt een korting op te betalen inkomstenbelasting. In 2022 was deze korting 4260 euro en in 2023 zal dit maximaal 5052 euro zijn.
Wat krijg jij extra in januari?
Ook al zijn alle beetjes welkom, het zal de inflatie die we hebben gehad in 2022 niet compenseren. Economen verwachten voor het komende jaar een koopkrachtverlies van gemiddeld 4%.
Op de tabel hieronder kun je zien wat je er netto, door deze belastingvoordelen, op vooruit gaat vanaf januari.

Voor iedereen die dit leest en wat extra tips wil ontvangen om beter te leren budgetteren, mag me altijd een berichtje sturen. Ik ben geen professional, maar help graag een handje.
Hou vol, er is nog een hoop mogelijk en er komen wel weer betere tijden.
Liefs, Margriet🌼