Bespaar tips

Mind set

Het begint allemaal met je mindset. Als je wilt besparen, zullen er dingen moeten veranderen. Dat willen we ook, want anders zou alles bij het oude blijven😉 Het is goed om je hier bewust van te zijn.

Bepaal je budget

Om je budget te bepalen, moet je weten wat je gemiddeld per maand uitgeeft aan boodschappen en toiletartikelen. Dan ga je kijken wat je wilt proberen te besparen. Iemand die rond komt van een minimum loon of de bijstand, zal minder kunnen bezuinigen, dan iemand met een dikke portemonnee. Stel wel een realistisch doel, anders ga je het niet volhouden.

Beperk je winkelbezoek

Hoe vaker je in een winkel komt, hoe groter de kans dat je verleidt wordt tot impulsaankopen. Ik moet winkels als de Action en Kruitvat echt mijden. Grote kans dat ik daar vandaan kom met tassen vol prulletjes, terwijl ik eigenlijk niks nodig heb. Ook boodschappen doen terwijl je trek hebt is een risico. Dus ken je zwakheid en zorg dat je niet in de verleiding komt.

Maak een lijstje

Boodschappen doen begint thuis al. Een lijstje maken is echt erg handig. Ik schrijf de hele komende week per dag op een papiertje en maak het menu. Hierbij kijk ik in de kast, koelkast en vriezer of daar nog iets ligt wat ik kan gebruiken. Zo loop ik alle maaltijden na. Verder check ik de toiletartikelen, was en-schoonmaakmiddelen, en alles voor de poezenbeesten.

Verder maak ik onderscheid tussen “nodig hebben” en “zou graag willen”. De maaltijden, fruit, tandpasta enz. heb ik nodig. Maar koekjes, die lekkere chips, kaasjes en bier, zou ik graag willen. Dat is dus luxe. We zaten vaak doordeweeks ook aan een lekker hapje met een biertje. We doen dit niet meer. Dat is voor in het weekend of speciale gelegenheden. We hebben altijd iets bij de koffie en ook wel iets lekkers te snaaien, hoor.

Bekijk alles op jaarbasis

Brood van de warme bakker kost hier 3,30 euro. We vinden het brood van de Albert Heijn ook lekker. Deze kosten elke dinsdag 5 euro voor drie broden. Dit gaat in twee weken op. Dit bespaart per week 3×3,30 -5,00=4,90:2= 2,45 per week x 52 weken= 127, 40 op jaarbasis!! Nog een voordeel is dat je het brood bewaard in de vriezer waardoor je niks weggooit wanneer het niet meer vers is. Makkelijk verdient toch? en dit is dan alleen nog maar het brood.

Drie broden voor vijf euro. Een goed alternatief voor brood van de warme bakker

%d bloggers liken dit: