Pannenkoekenplant

Persoonlijk word ik blij van groen om me heen. Ik hou ook van kamerplanten en ze staan bij ons dan ook door het hele huis. Het geeft direct gezelligheid en huiselijkheid. Weet je dat je bijna alle kamerplanten eenvoudig kunt stekken?

Pannenkoekenplantje (Pilea peperomioides)

(foto bron onbekend)

De pannenkoekenplant wordt ook wel de Chinese munten plant genoemd. De naam heeft hij te danken aan de ronde bladeren die lijken op een munt. De symbolische betekenis van deze plant vind ik wel mooi. Als je deze plant cadeau geeft, wens je iemand voorspoed en welvaart.

Deze plant heeft niet alleen “de looks” maar ook een luchtzuiverende werking en laat zich makkelijk stekken! Je kunt ze heel decoratief met meerdere kleine plantjes bij elkaar zetten, op een mooi dienblaadje bijvoorbeeld Ik ga twee methodes van stekken uitleggen. Het is echt super eenvoudig!!

Methode 1

Onder de moederplant maakt de Pilea peperomioides, oftewel de pannenkoekenplant, kleine baby plantjes. Je kunt deze voorzichtig loshalen en in de potgrond zetten. Nadeel is dat het plantje erg klein en kwetsbaar is, en dat je niet direct een leuke bloempot vol hebt. Je moet dus wat geduld hebben. Hier onder zie je een voorbeeld van een baby stekje.

Methode 2

Hierbij haal je een top uit je grote plant, die je op het water wortels laat krijgen en dan in de aarde plant. Je snijdt de stek schuin af met een schoon mesje en haalt de onderste bladeren weg.

Dan zet je het in een glaasje of vaasje met water. Het beste is dat de blaadjes niet in het water staan in verband met verrotten. Af en toe kun je vers water geven.

Na een week of twee komen er wortels aan.

Als de stek een goed wortelgestel heeft ontwikkeld, kun je de plant in de potgrond zetten. Het voordeel van deze methode is dat je al echt een plantje hebt.

Succes met stekken maar pas op, want het is verslavend!!

Groene groetjes, Margriet🌼

%d bloggers liken dit: