Goed(koop) schoonmaken

We slepen de wereld aan producten voor het schoonmaken mee naar huis. Ik heb een foto gemaakt van alles wat wij op de planken en in de kastjes hebben staan. Eerlijk gezegd schrok ik van de hoeveelheid. Dit bewijst wel weer dat ik een echte consument ben, die best wat kan consuminderen. En dan heb ik het nog niet eens over de belasting voor het milieu….

Te gek eigenlijk. Het is ook best prijzig. Een paar maanden geleden ben ik op zoek gegaan naar goedkopere en goede alternatieve. Deze pagina hoop ik met meer tips uit te kunnen breiden.

Wist je, dat je heel makkelijk en voordelig zelf wasmiddel en vloeibare handzeep of douchegel kunt maken? Ik heb het gemaakt en gebruik het nu een maand. De was wordt hartstikke schoon, en heeft geen geur. Dit is wel wennen, want niks ruikt zo lekker dan een schone was. Dit kun je makkelijk oplossen door toch wat wasverzachter toe te voegen.

Het maken van handzeep, douchegel en wasmiddel lijkt veel op elkaar. Hieronder voeg ik een link met de volledige uitleg toe. Ik vond het echt super leuk en eenvoudig om te doen.

Allesreiniger Spray

Ik gebruikte altijd een spray van Witte Reus in de keuken, maar nu heb ik een goed alternatief. Gooi lege spuitflessen niet weg. Deze lege sprayflacons kun je vullen met een vijfde van je favoriete allesreiniger. Als je dat verder aanvult met gekookt en afgekoeld water krijg je een heerlijke en voordelige allesreiniger spray. Ik gebruik zelf de citronella van de Albert Heijn. Dit kost per fles 0,75 cent en ruikt lekker fris. Ik kan met die ene fles, 5x een volle fles maken. Voor een fles “kant en klaar” van de winkel, mag je wel 2 a 3 euro neertellen. De zelfgemaakte variant kost 0,15 cent per volle fles. Tel uit je winst!! Zo wordt schoonmaken bijna leuk.

Nare luchtjes op het toilet

Heb je last van vieze luchtjes op de wc? Een lucifer afstrijken, en de vieze geur is weg. Het ruikt niet zoals de meeste luchtverfrissers, naar bloemetjes, maar is wel super effectief!

Maak tubes echt leeg

Het is lastig om een tube tandpasta of crème goed leeg te krijgen. Ik kreeg een supergoeie tip hoe je alles uit een tube kunt halen. Als je met gewoon knijpen er niks meer uit krijgt, knip dan een stuk van de tube af. Dat stukje moet niet te klein zijn omdat je dat als deksel gebruikt om het restant af te sluiten. Je zult zien dat er nog heel veel in een “lege” tube achter blijft wat je nog gewoon kunt gebruiken. Zonde om weg te gooien toch? Op de foto kun je zien wat het idee is.

Dit is het begin van mijn poging om te consuminderen en te besparen op schoonmaakmiddelen. Dit is beter voor de portemonnee en voor het milieu. Hoe doen jullie dat? Laat gerust een reactie achter.

Liefs, Margriet

Eén reactie op “Goed(koop) schoonmaken”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: